Sosyal Medya

Güncel

Ankara’nın yeni hava savunma stratejisi! Bakan açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'nın yeni hava savunma stratejisini anlattı.



UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, Habertürk Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Bakan Arslan, ziyaretinde 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında; Türkiye’nin kalbi Ankara’daki sivil yönetim merkezleri baÅŸta olmak üzere; ülke genelindeki kritik tesislerin ve stratejik birimlerin hava saldırılarına karşı korunması kapsamında alınan tedbirleri ve yeni planlamayı anlattı.

Buna göre plan şu şekilde:

1- TBMM, Külliye ve Köşk üzerinde uçuş yasağı
2- Boğaz köprüleri ve kritik tesislere özel koruma
3- Uçuşlar için yeni güzergâhlar
4- Uçuş hatlarına sıkı takip

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve Başbakanlık başta olmak üzere kritik birimlere karşı havadan gelecek saldırılara karşı geliştirilen yeni savunma stratejisini açıklayan, uçuş güzergâhlarının yeniden belirlendiğini ifade eden Bakan Arslan, şu bilgileri verdi:

UÇUÅž HATLARI: UçuÅŸ güvenliÄŸi kapsamında bazı yerleri uçuÅŸa yasakladık. Öncesine göre çok daha özenle, sıkı takip ediyoruz. Hangi uçağın tehdit oluÅŸturabileceÄŸini bilmiyorsunuz ama uçuÅŸa yasak bölgeye girdiyse, o zaman bir tehdit oluÅŸturabileceÄŸini düşünüp tedbirinizi alıyorsunuz.

TAKÄ°P SÄ°STEMÄ°: (Tehdit oluÅŸturan uçak hemen vurulacak mı?) Düşman uçak olabileceÄŸini hesaba katıyorsunuz. “Hemen indirilecek” gibi bir durum yok. Takip sistemini güçlendiriyorsunuz. Uçak kötü bir havada uçuÅŸa yasak bölgeye kayabiliyordu, ÅŸimdi kayamayacak. CumhurbaÅŸkanlığı, TBMM, Çankaya Köşkü uçuÅŸa yasak bölgelerin olduÄŸu yerler.

SÄ°STEMÄ°N Ä°ÅžLEYİŞİ: Hava Trafik Kontrol Merkezi sürekli takipte. UçuÅŸa yasak bölgeye izinsiz giren uçaklar hemen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bildiriliyor. Önemli olan izinsiz giren uçağın tehdit olabileceÄŸini hesaba katmak ve buna göre gereken tedbirleri en hızlı ÅŸekilde, en üst düzeyde almak.

SÄ°BER SALDIRILAR: Darbe giriÅŸiminden sonra siber saldırılarda 2.5 kat artış gördük. Burada çok daha dikkat edilmesi gerektiÄŸini anladık. Kimse boÅŸ durmuyor. Kandil’de, Suriye’de bir bataklık var. Bataklığı kurutmadan, sadece sineklerle ilgilenmek çözüm deÄŸil.

JANDARMA TAÅžINACAK:

Jandarma Genel Komutanlığı’nın CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nin karşısından taşınacağı aÅŸikâr. Binanın BTK tarafından kullanılması alternatifi sunuldu. 3 opsiyon var; UlaÅŸtırma Bakanlığı’nın taşınması, BTK’nın taşınması ve Jandarma’nın taşınması. Ancak henüz bu konuda bir karar verilmedi.

TÄ°B’E HUKUK BÄ°RÄ°MÄ°

17-25 Aralık’tan sonra Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) personelinin yüzde 85’i uzaklaÅŸtırıldı. Çok büyük bir kısmı, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile tasfiye edildi. GeçmiÅŸte birileri TÄ°B’den farklı gerekçelerle izin isteyip telefonları dinliyordu.

Burada soru iÅŸaretleri vardı. Åžimdi TÄ°B’de bir hukuk birimi kuruldu. 10 kiÅŸilik birim hâkimlerden oluÅŸuyor. “Dinleme kararı hukuka uygun mu?” diye bakılıyor. Hâkimler, “Talep edilen kiÅŸi o hattı kullanan mı?”, “Hâkim mevzuata uygun karar vermiÅŸ mi?” gibi soruların cevaplarını arıyor. Bütün kurallara uygunsa dinlemeye karar veriliyor.

TÄ°B TEMÄ°ZLENDÄ°: TÄ°B binasında önemli olan fiber optik kabloların binaya giriÅŸiydi. Åžimdi bütün o kablolar yenilendi. Binayı, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu (BTK) kullanıyor. TÄ°B, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu’nun (BTK) içine girdi. TÄ°B, hem personel hem de kablolar anlamında temizlendi.

ÖZEL ŞİRKETLER: Kritik pozisyonlardaki personel özel ÅŸirkette de olsa iliÅŸikleri kesiliyor. Gelen istihbarat raporları bunda etkili oluyor. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone ÅŸirketleri de birçok personeliyle iliÅŸiÄŸini kesti. Özel ÅŸirket de olsa istihbarat olarak sıkıntılı bir isimle çalışamaz.


 
BOMBAYA KARÅžI SICAK ASFALT

(GüneydoÄŸu’da yollarda patlayan bombalar nasıl önlenecek? Yol yapım ihalelerine PKK’lı müteahhitlerin sızabildiÄŸi iddiası var?) Güvenlik yollarının hepsini sıcak asfalt yapıyoruz. Böylece bomba döşenmesini önlüyoruz. Sıcak asfalt olduÄŸunda yola bir müdahale yapılmış mı belli oluyor.

Müteahhidin PKK ile bağlantısını tespit edersek zaten ihaleyi iptal ediyoruz. İşler, hem istihbarat birimlerinin raporları hem de güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla yürütülüyor. Orada sadece vatandaşın hizmeti için yol yapıyor olsak iş daha farklı olur. Güvenlik yolu yaptığımız için işler farklı yürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.